Peru’ya Dair 12 İlginç Bilgi

1) Peru’ya gittiğinizde Peruluların her tursite sorduğu klasik iki soruyu duymaya hazır olun. Bunlardan ilki “pisco cour içtin mi?” diğeri ise “Ceviche yedin mi?”
2) Pisco Sour hem Perulular için hem de Şilililer için muşhur olan bir içecektir. Hatta iki ülke insanı da bu kokteylin kendilerine ait olduğunu iddia ederler. Aslında bu içecek kokteyl bir içkidir. İçeceğin piscosu üzümden yapılan bir brendidir. Sour da limon suyudur. Peru Pisco’sunda misket limonu suyu, şurup, buz, yumurta beyazı ve bitki ve baharatlardan yapılan yüksek alkol oranlı Angostura Bitters içkisi eklenmektedir.
3) Peru’nun en muşhur yemeği olan Ceviche, limon suyu ile terbiye edilmiş çiğ balıktır. Ceviche çok eski zamanlara ait bir pişirme tekniği ile hazırlanmaktadır. Ateş kullanmadan, asidi yüksek olan misket limonundan yararlanarak hazırlanır. Balıkları küp küp doğranır ve genelde tatlı patates, mısır, avokado, salata ve yeşil muz ile servis edilir.
4) Peruluların vazgeçemedği mısır her öğünde ve her yemeğin yanında neredeyse karşınıza çıkmaktadır. Gerek kavrulmuş haliyle gerekse haşlanmış haliyle aperatif olarak tüketilmektedir. Türkiye’dekine göre çok daha iri taneli ve lezzetli olan mısırı Peru’lular genellikle özel soslarla ve peynirle tüketmektedirler. Peru’da 55 çeşit renk renk ve boy boy mısır yetişmektedir.
5) Peru aynı zamanda patates’in de ana vatandır. Marketleri gezdiğinizde sebze reyonu ve meyve reyonunun yanında patates reyonunun bağımsızlık kazandığını göreceksiniz. Yapılan araştırmalarda da patatesin kökeni Peru’nun güneyi ile Bolivya’nın kuzeybatı bölgeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peru’da 3000’ün üzerinde patates çeşidi bulunmaktadır. Her patates’in de kullanıldığı alanlar ve yemekler birbirinden farklıdır.
6) Alpaka, lama ve vikunya genellikle birbirine karıştırılan bu hayvanların yünleri, etleri ve taşımacılıktaki yerleri çok önemlidir. İlk başta hepsi aynı gibi gelse de üçünüde görmeye başladıkça zamanla birbirinden ayırt edebilirsiniz.
7) Peru’da çin mutfağının da etkisi vardır. Çin’in Katon bölgesinden göçenler chifa adı verilen bir mutfak oluşturmuşlar. Peru’da da her köşe başında amatörce çin kültürüne göre dekore edilmiş Chifa mutfaklarını görebilirsiniz.
8) Peru’da her köşe başında göreceğiniz yazılardan biri de “Baños Turcos”lardır. Bu yerler Türk banyosu olarak geçmektedir. Bu Perulular bizim hamam kültürümüzü nerden öğrendiler ya da neden her köşe başına banyo açtılar bununla ilgili pek bir bilgimiz malesef yok.
9) Nazca ya da diğer adıyla Sechura çölünde yer alan gizemli Nazca Çizgileri 1994 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası Listesine alınmıştır. Bu çizgiler toplam 450 km2’lik bir alana yayılmıştır ve sadece özel uçak turlarıyla havadan seyredebilmektedir.
10) Peruda çölün ortasında doğal bir göletin etrafında kurulmuş nüfusu ortalama 100 kişi olan küçük bir köy bulunmaktadır. Kendinizi Sahara Çölü’ndeymiş gibi hissedebileceğiniz bu köyün adı Huacachina’dır. Köy Ica’ya 10 dakika mesafededir. Çölde bir vaha gibi olan ve çok turist çeken bu köyün resmi aynı zmanada Peru’nun 50 Sol’lük kağıt parasının arkasına da basılmıştır.
11) Machu Pichu’nun Dünyanın yeni yedi harikasından biri olduğunu biliyor musunuz?
12) Dünyanın en derin kanyonu denilince akla, öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Büyük Kanyon gelse de dünyanın en derin kanyonu Peru’nun Arequipa şehri yakınlarındaki 3,535 metre derinliğinde olan Cotahuasi Kanyonudur.