Kolombiya

KOLOMBİYA

Dünyanın en renkli yapılarının, eşsiz sahil kasabalarının, masal gibi şehirlerin ve salsanın başkenti olan Güney Amerika’nın ezber bozan ülkesi Kolombiya…Hakkında epeyce olumsuz şeyler duyulmuş bir ülke olsa da gerek liman kentleriyle, Karayip’in büyüleyici kumsallarıyla, sıcakkanlı ve neşeli insanlarıyla, Amazon’un balta girmemiş büyüleyici ormanlarıyla, doğa sporlarıyla, enfes kahveleriyle, koloniyel şehir yapılarıyla ziyaret edenlere keyifli bir seyahat sunacaktır.

Kolombiya’nın şehirleri

Kolombiya Güney Amerika’nın kuzeybatısında bulunur. Bu muhteşem ülke Panamanın güneydoğusunda, Karayip denizinin güneyinde, Venezuela ve Brezilya’nın batısında, Ekvator ve Peru’nun kuzeyinde yer almaktadır. 6 farklı bölgeden oluşan Kolombiya’nın iki büyük kenti bulunmaktadır. Bunlar Medellin ve Bogota’dır. Ayrıca Bogota Kolombiya’nın başkentidir.

Kolombiya Tarihi

Kolombiya İnka, Sinu, Taynana gibi tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Bu evsahipliği 16.yüzyıla kadar devam etmiştir. Kolombiya 16. yüzyılda İspanyanın sömürgesi altına girmiş ve bu sürede 19.yüzyıl’a Napolyon’un İspanya’yı işgaline kadar devam etmiştir. 1886 yılında da Kolombiya Cumhuriyetini ilan etmiştir. Kuzeybatısında bulunan Panama’da 1903 yılında Kolombiya’dan ayrılmıştır.

Kolombiya’da Konuşulan Diller

Kolombiya tarihin en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış ve uzun yıllarda İspanya’nın sömürgesi altında kalmıştır. Bundan dolayı ülkenin resmi dili İspanyolca’dır. Fakat Providence ve San Anders adalarında İspanyolca’nın yanında İngilizce’de resmi dil kabul edilmektedir. Bunun dışında ülke eski medeniyetlerin etkisinden dolayı ortalama 80 yerel dile sahiptir.

Kolombiya’nın İklimi

Kolombiya ekvatoral bir ülke olduğu için genellikle tropikal iklime sahiptir. Fakat ülke sıcaklığı ve iklim yapısı yüksekliklere göre değişmektedir. Ülkenin kıyı ve kuzey kesimleri daha sıcakken Amazon bölgesi yağışlıdır. Özellikle Karayip kıyıları’nda sıcaklık fazladır ve nemlidir. Kolombiya’nın kış mevsimleri de genellikle yağışlıdır. Kar ise sadece Kolombiya’nın en yüksek birkaç tepesinde bulunmaktadır.

Kolombiya Mutfağı

Kolombiya coğrafi konumu gereği hem Karayipler denizine hem Amazonlara komşudur. Bundan dolayı hem Amazonların meyveleri, hem Karayipler denizinin deniz ürünleri Kolombiya mutfağını zenginleştirir. Ülkede en çok patates, et, hindistan cevizi ve pirinç tüketilir.
Kolombiya’da hemen her yemeğin yanında “arepa” dedikleri, mısır unu ile yapılan mısır ekmeği tüketilir. Birçok Latin Amerika ülkesinde tüketilen, içine et ve soğan konularak yapılan bir hamur işi olan “empanada” kolombiya mutfağında da karşımıza çıkmaktadır. Tavuk ve krema ile yapılan “ajiaco” çorbası da Kolombiyalıların vazgeçilmezidir. Et, muz, avakado ile servis edilen “Bandeja paisa” ise Medellin bölgesine ait bir yemektir. Yine Medellin tropikal meyveleri, muz çorbası ve mazamorra colombiana ile ünlüdür. Mazamorrada colombiana süt, mısır ve panela ile yapılan sütlaca benzeyen bir tatlıdır.
İçeçek olarak şeker kamışından yapılan “aquapenala”, ve aquapenalaya anason ve tarçın karıştırılarak elde edilen “canzelazo”, bira ve rom tüketilmektedir.
Birçok Latin Amerika ülkelerinde olduğu gibi Kolombiya’da da çok lezzetli yemekler yapan sokak satıcıları vardır. Ayrıca Kolombiya dünyanın en büyük üçüncü kahve üreticisidir. Kolombiyalılar sıcak çikolatayı ya da kahveyi peynirle birlikte de tüketmektedirler.

Salsa Festivalleri

Kolombiya Brezilya’daki Rio karnavalından sonra dünyanın en büyük ikinci karnavalının evsahibidir. Ağustos ayında Cali kentinde toplanmaya başlayan ortalama 5 bin dansçı ve 20den fazla ulusal orkestra ile festival 8 gün sürer. Tüm halkın önemsediği bu karnavallarda rengarenk görüntüler dikkat çekmektedir ve insanlar zürekli dans etmekte, salsa yapmaktadırlar. Özellikle bu tarihlerde ülkeye çok fazla turist ziyarete gitmektedir.

Domates Savaşı Festivali

Evet yanlış duymadınız. Ülkede yalnızca salsa festivali düzenlenmemektedir. “Tomato Fight Festival” adı verilen üç gün süren ve yaklaşık 15 ton domatesin kullanıldığı bu festivalde ülke halkı tarafından keyifle kutlanmaktadır.

Black and White Festivali

Yazımızın başlarında Kolombiya’nın festivaller ülkesi olduğunu söylemiştik. Şimdi de size Pasto şehrinde düzenlenen ilginç bir festivalden bahsedeceğim. Bu festival sömürgecilik dönemine ithafen yapılmaktadır ve üç gün sürmektedir. Festivalde siyahi köleler efendileri olan beyazların yüzlerini siyaha boyarlar. Daha sonrada beyaz pudra ile karşılıklı savaşırlar.

Kolombiyada Kahve Ve Zümrüt

Yılda 9.4 milyon ton kahve üretimiyle Brezilya ve Vietnam’ın ardından dünyanın en büyük 3. kahve üreticisidir. Kolombiya kahvelerinin genel tatsal profili brezilya kahvelerini çok andırır ama Brezilya’nınkilerden farklı olarak kahvede daha çok fındık, fıstık, ceviz gibi aromalar baskındır. Bunun da en önemli sebebi kahve tarlalarının civarında bulunan farklı üretim ürünleridir. Ayrıca Kolombiya kahvesi üretildiği bölge üçgenine bakıldığında brezilya kahvesinden daha temiz, guatemala kahvesinden daha hafiftir. Dünyanın en büyük ikinci-üçüncü kahve üreticisi olmasına karşın en çok tanınan kahve üretici ülkesi Kolombiya’dır. Bunun sebebi, Kolombiya’nın kahve üretimini ciddiye alıp, üretim standartlarını yakından takip edip ve mükemmelik konusunda ciddi emek sarf etmesidir.
Dünyadaki zümrütlerin ortalama %60’ı Kolombiya’dan gelmektedir. Ülkede özellikle Bogota’da daha uygun fiyata zümrüt bulabilirsiniz. Kuyumcularda taşın kesimine, rengine, berraklığına, büyüklüğüne göre 10 dolardan milyon dolara kadar çeşit çeşit zümrüt bulabilirsiniz. Altın ve zümrtütün fazla olduğu Kolombiya’da kuyumcuların etrafında çokça simsar göreceksiniz. Kolombiya’dan alınabilecek dikkat çekici hediyelik ürünler değerli taşlar, kahve ve zümrüttür.

Türkiye’den Bogota’ya Seyahat

Türkiye’den Kolombiya’ya seyahat etmek isteyenler için güzel bir haber de verelim. Kolombiya Türk vatandaşlarından vize istememektedir. İstanbul’dan Medellin, Cali ve Bogota’ya direk uçuşlar da bulunmaktadır.