Arjantin’de Yaşam

Arjantin

Arjantin, kuzeyde Bolivya ve Paraguay, doğuda Uruguay ve Brezilya, batıda ise Şili ile komşu olan bir ülkedir. Sıcak iklimin ve sıcakkanlı insanların sizi karşıladığı bir coğrafyada yer almaktadır. Egzotik yaban hayatı, muhteşem manzaraları, eski sömürge kasabaları, muhteşem şehirleri ve capcanlı kültürü ile en çok tercih edilen seyahat noktalarından biridir. Özellikle canlı ve renkli Avrupa mimarisi ile sizi karşılayan Arjantin, eğlenceli gece hayatı ve tangonun muazzam gösterisi ile sizi hoş anılarla uğurlamaktadır.

Yönetim Şekli ve Din

arjantin-yonetim-dinArjantin, başkanlık sistemi ve federal cumhuriyet ile yönetilmektedir. 23 tane eyalet ve 1 tane federal bölgeden oluşmaktadır. Buenos Aires, Arjantin’in başkentidir. Ülkenin resmi bir devlet dini yoktu ve ülke anayasasına göre her bireyin din özgürlüğü vardır. Ateist, Musevi, Evanjelist Protestan, Yahova Şahidi ve Müslümanlık gibi farklı dinlere mensup azınlıklar olsa da ülke nüfusunun büyük bir çoğunluğu Katoliktir. Roma Katoliklerinden olmak da ülkede farklı bir statü göstergesi olarak sayılmaktadır. İspanyollar Arjantin’e 1536 yılında gelmişlerdir ve ilk kolonilerini de başkent Buenos Aires’e kurmuşlardır. Ülke 1816 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir.

Sol de Mayo-Mayıs Güneşi

guney_amerika-arjantin-yonetimArjantin bayrağının üzerinde yer alan Sol de Mayo-Mayıs Güneşi amblemi, çok uzun zaman önce And Dağları’ nda yaşamış olan İnka Uygarlığındaki Güneş Tanrısı olan olan İnti’den ilham alınarak tasarlanmıştır. Mayıs ayı Arjantinliler için önemli bir aydır. 1810 yılının Mayıs ayında Mayıs Devrimi ile Arjantin bağımsızlığını ilan etmiştir. 25 Mayıs gününü ve halk için umudun ışığını temsil eden Sol de Mayo, sadece Arjantin’in bayrağında değil bağımsızlığını ilan ettikten sonra üretilen ilk parada da kullanılmıştır.

Arjantin’in İklimi

guney_amerika-arjantin-iklimArjantin, coğrafi büyüklüğünden dolayı farklı iklim çeşitliliğine sahiptir. Buenos Aires’de genellikle yaz ayları son derece nemli, kış ayları soğuk-ılıman bir iklim tipi görülmektedir. Cuyo‘da ise hem yazları hem de kışları kurak bir çöl iklimi hakimdir ve sıcaklıklar yazın 50 – 55 derecelere varabilmektedir.

Seyahat Etmek İçin En Uygun Zamanlar

guney_amerika-arjantin-Tierre-del-FuegoArjantin’in coğrafi büyüklüğü göz önüne alındığında seyahat için ideal gidiş tarihlerini belirlemek biraz zor olmaktadır. Latin Amerika ülkeleri için genellikle Eylül ve Kasım aralığı bahara denk gelmesi sebebiyle seyahat için en ideal zaman aralığıdır. Fakat bu tarihlerde Tierre del Fuego’yu, Aconcaguay’ı ve And Dağlarını ziyaret etmek biraz zordur. Doğal güzellikleriyle nam salmış bu bölgeleri ziyaret etmek isterseniz yaz aylarına denk gelen Aralık ve Ocak aylarını tercih etmeniz en doğru karar olacaktır. Tabi bu tarihlerde Buenos Aires sıcağında yanmayı göze almanız gerekmektedir.

Arjantin Mutfağı

arjantin-criolla Dünyanın en çok sığır eti tüketilen ülkesi olan Arjantin’in en ünlü yemeği sığır etinden yapılan Criolla’dır.Éparillas” ya da “Asados” olarak adlandırılan büyük barbekülerde pişirilen bir tür ızgara çeşididir. Bir diğer ünlü yemekleri olan Humitas mısırdan yapılmış bir çeşit köftedir. Mısır mamullerini sıklıkla kullanan Arjantinlilerin Tamales adı verilen ve mısır unundan yapılmış bir ekmek türünün içine et doldurulmasıyla hazırlanan yemeği meşhur Arjantin mutfağın bir parçasıdır. Unlu mamulleri sıklıkla kullanan Arjantin Mutfağında sevilen yiyeceklerden biri olan Empanadas, türlü iç harçlarla hazırlanabilen bir börektir. Dulce de leche diğer Latin Amerika mutfaklarında da tanıdığımız süt ve şekerle yapılan bir tatlıdır. Mate çayı ve özellikle And dağları bölgesinde çok meşhur olan Mendoza şarapları da en çok tüketilen içeceklerdir.

Yemek Düzeni

arjantin-yemek-kulturuArjantinliler bir günü 4 öğüne bölmüşler. Türkiye’deki gibi sabah saat 8:00-9:00 da kahvaltı yapmaktadırlar. Fakat kahvaltı deyince aklınıza zengin Türk kahvaltıları gelmesin. Kızarmış ekmek, kahve ve meyveden oluşan bu kahvaltılar oldukça pratik ve hafiftir. Bu hafiflik onları 12:00–13:00 de acıktırmaya başladığından bu saatler öğle yemeği saatleridir. Bizde çok geçiştirilen bir öğün olmasına rağmen Latinler öğlen yemeğini asla es geçmezler. Saat 17:00 – 18:00 arasında bir öğünleri daha vardır fakat bu öğün tahmin edebileceğiniz üzere akşam yemeği saati olarak değil, Latin Amerikalılar’ın çok sevdiği ve çok tükettiği bir krema olan dulce de leche ya da crema de lecheyi bir dilim ekmek üzerine sürüp afiyetle yedikleri bir öğün olarak geçirirler. Alışkanlıkları gereği akşam yemeklerini dulce de leche öğününden sonra saat 22:00 de yerler.

Cumbia Dansı

arjantin-cumbia-dansSamba dediğimiz zaman hemen herkesin aklına Brezilya gelmektedir. Bulunduğumuz coğrafyalarda samba kadar duyulmamış olsa da “Cumbia dansı“da Arjantin’in en ünlü dansıdır. Tam bir parti ülkesi olan Arjantin’de gece kulüplerinde duyabileceğiniz tek müzik Cumbia müziğidir. Hatta öyle ki Arjantinliler özel kıyafetlerini giyerek özel bir özen ile gecenin 3’ünde soluğu gece kulüplerinde alırlar. Sabaha kadar süren dans geceleri sabah 9:00 a kadar sürmektedir. Dansa ve gösterilere meraklı iseniz ve Arjantin’e gitmeyi düşünüyorsanız karnaval zamanı olan Ocak ve Mart ayları aralığını tavsiye ederiz. Süslü ve ışıltılı elbiseler, müzik, eğlence , sabahlara kadar süren gösteriler ve şovlarıyla keyifli vakit geçirirsiniz.

Arjantin Tarihi ve Falkland Savaşı

guney_amerika-arjantin-FalklandBiraz da tarihini incelememiz gerekirse, Arjantinlilerin Malvinas adaları olarak kabul ettiği Falkland adaları, 1982 yılında Arjantin ve İngiltere 6 hafta süren bir savaşa neden olmuştur. Ne zaman bir Arjantinli ile bu adalardan konuşmaya başlasanız bu konuda ne kadar hassas olduklarını hissedebilirsiniz. Peki bu adalar neden bu kadar önemliydi? Ada üzerinde egemenlik kuran devlet, hem adalara hem de adanın kıta sahanlığına egemen olacaktı. Egemen olan devlet, kara sularından çıkarılacak petrolünde sahibi olabileceği gibi ada turizmini yaygınlaştırabilecek ve balıkçılıkla ilgilenebilecekti. İngiltere’ye göre adalarda yaşayan halk kendini İngiliz olarak tanımladığı için adalar Britanya’nındı. Fakat Arjantin ise hem kendi topraklarına olan yakınlığı hem de Arjantin’in İspanyanın halefi olması dolayısıyla Arjantin’in olduğunu savunmaktadır. Fakat savaş bile bu problemi çözmeye yeterli olmamıştır. Arjantin bir yandan adalara çıkartma yaparken, İngiltere’de arkasına aldığı Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerle birlikte son teknolojik cihazlarla savaşmıştır. Öyle ki İngiltere savaşla alakası olmayan Arjantin bandıralı kuru yük gemisini bile bombalamıştır. Soğuk hava şartlarından dolayı ortalama 600 Arjantinlinin ve 250 kadar da İngiliz vatandaşının öldüğü söylenmektedir. Arjantin günümüzde de adalar üzerinde hak iddia etmektedir.

Arjantinliler bu savaşı anlatırlarken Dünya kupası çeyrek finaline bağlarlar. Savaştan 4 yıl sonra gerçekleştirilen Dünya kupasında İngiltere ve Arjantin tekrar karşı karşıya gelmiş. Bu karşılaşmada Maradona bu savaşın intikamını almış. Maçın 51. dakikasında Maradona eliyle gol atmış ve bu gol geçerli sayılmış Bu gole Arjantinliler Tanrı’nın eli demektedirler. Bu golden 4 dk sonra ise yine Maradona kendi yarı sahasında 6 tane İngiliz futbolcuyu geçerek ikinci golünü yani FiFa’ya göre “Yüzyılın golü”nü atmış. Böylece hem İngiltere’den savaşın intikamını almış hem de Dünya kupasının şampiyonu olmuşlardır. “Ama siz siz olun bir Arjantinliyle konuşurken bu adalara Falkland adası değil, Malvinas adası deyin ve ayrıca Arjantinlilerin yanında İngilizce yazan, İngiliz sembolleri bulunan kıyafetlerden, İngiliz bayraklarından ve milli formalarından uzak durun!”