Álvaro Mutis Kütüphanesi

Álvaro Mutis Kütüphanesi, İspanyol ve Latin Amerika kültürü ve dili ile ilgili kitapların, dökümanların ve bilgilerin bulunduğu İstanbul Cervantes Enstitüsü bünyesindeki kütüphanedir. Türkiye’nin tek İspanyol kütüphanesi 2002 yılının Ocak ayında açıldığında ismi İstanbul Cervantes Enstitüsü idi. Fakat 2005 Aralık ayında kütüphaneye Kolombiyalı şair, yazar ve gazeteci olan, 2001 Cervantes ödülünün sahibi Álvaro Mutis’in ismi verildi. Bunun sebebi de Cervantes’in dünyanın her yerindeki kütüphanelerinin hepsini bir yazar adıyla anıyor olmasıdır. Her kütüphane, hangi adla anılıyorsa, o yazarın en geniş koleksiyonu o kütüphanede bulunuyor. Burada da Alvaro Mutis’in tüm kitapları bulunuyor.

Şehrin merkezinde Beyoğlu’nda bulunan İstanbul Cervates Enstitüsü’nde hizmet veren Álvaro Mutis Kütüphanesi hem İspanyolca bilenlere hem de İspanyol kültürüne meraklı olan herkese hitap ediyor. Kütüphanenin kuruluş amacı İspanyol dili ve kültürünü dünya çapında – bu durumda Türkiye’de- tanıtmak ve yaygınlaşmasını sağlamaktır.  Burası sanatıyla, müziğiyle veya edebiyatıyla İspanyol kültürüne meraklı olan herkes için önemli bir merkez. Toplam 13bin  materyale sahip olan kütüphanede eserlerin çoğu İspanyolca, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca’dır.  Bunların haricinde İspanyolca’dan Türkçe’ye çevrilen neredeyse tüm eserler ve İspanyolca’ya çevrilmiş Türkçe kitaplar da bulunuyor. Türkçe’den İspanyolca’ya çok fazla kitap çevirilmemiş olsada Sait Faik, Nazım Hikmet, Orhan Pamuk ve İlhan Berk ilk akla gelen isimler. Álvaro Mutis Kütüphanesi’nde bu kitapları da bulabilirsiniz. Kütüphanede vakit geçirmeniz için illaki İspanyolca bilmenize de gerek yok. Örneğin sanata meraklıysanız ya da bir mimarlık öğrencisiyseniz bir Velázquez veya Vilasaló Parramón kitabındaki resimler ilginizi çekebilir; müzikle ilgileniyorsanız Latin müziklerini de içeren nota kitapları arasında kendinizi kaybedebilirsiniz. Ayrıca bin tane süreli yayının bulunduğu kütüphanede Cuadernos Hispanoamericanos gibi Latin Amerika ve İspanyol edebiyatı hakkında yazıların bulunduğu akademik dergiler, popüler ve siyasi bir dergi olan Cambio, magazin dergisi olan Fotogrames, sanat ve mimarlık dergisi Lapiz gibi yayınları da bulmak mümkün. Çoğu İspanyol yapımı olan filmlerinde bulunduğu 2 bin 500 tane CD ve DVD var.

Kütüphanede renkli etkinlikler de yapılıyor. Álvaro Mutis kütüphanesi, Cervantes Enstitüsü’nün düzenlemiş olduğu kültürel aktivitelerde de işbiriği yapıyor. Etkinlik rehberi, kaynakça, biyografi ve belirlenmiş bir konuda özel dökümanlarda hazırlıyor. Örneğin iki haftada bir, okuma kulübü düzenleniyor. İspanyolca seviyesinin iyi olan kişiler katılabiliyor. Ayrıca her ay bir film günü yapılıp izlenilen film tartışılıyor. İspanyol kültürünün önemli isimlerinin, Türkler tarafından tanınmasını sağlayan “ayın yazarı”nın tanıtımı yapılıyor. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na katılım, yuvarlak masa organizasyonları, edebiyat alanında yarışmalar düzenlenmesi, açık oturumlar, kitap tanıtımları ve kitapların sergilenmesinde ev sahipliği yapılması kütüphanenin diğer etkinlikleri arasında sayılabilir. Cervantes Enstitüsü öğrencileri ile birlikte hazırlanan ve İspanyolca olarak basılan “Türk Yemek Kitabı” ve İstanbul’u İspanyolca tanıtan bir web sitesinin hazırlanması kütüphanenin önemli çalışmaları arasında yer almaktadır.

Kütüphaneye ve danışmanlık fonlarına erişim ücretsizdir. Aynı zamanda Cervantes Enstitüsü öğretmeni ve öğrencisi iseniz yine kütüphaneden ücretsiz faydalanabilirsiniz. Eğer kütüphane öğrencisi değilseniz kütüphanenin tüm hizmetlerinden faydalanmak için ise kişiye özel olan elektronik kütüphane kartının olması gerekir. Kütüphanenin çalışma saatleri Cuma ve Cumartesi günler 11:30 – 17:00 saatleri arasında; Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri 11:30 – 19:15 arasındadır.

Türkiye’de İspanyolca kaynak bulmanın neredeyse imkansız olduğunu düşünürsek İspanyol dili tutkunlarına bir cennet sunan bu kütüphane, bu kaynaklara sahip olan tek yerdir. Bu kütüphane Türkiye’de kendi alanındaki talebi karşılayacak bir referans merkezi konumundadır. Sizde kütüphanede bulunan kaynakalrı tanımak ve yapılan İspanyolca ile ilgili aktiviteleri takip etmek istiyorsanız, Beyoğlu’ndaki Álvaro Mutis Kütüphanesi’ne uğrayabilirsiniz.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
32